Ana Horvat, 2011. (foto: Vlatka Poljanec)

 

Jasna Palčec/Ana Horvat - AUTOBIOGRAFIJA objavljena u Novim autobiografijama hrvatskih pisaca, Knjiga: 2 Vinka Brešića pod naslovom IZ PR(a)VE RUKE, na stranicama 211 - 225.

Književni povjesničar i sveučilišni profesor Vinko Brešić (1952.) nakon višegodišnjih istraživanja objavio je 1997. zbornik od 157 autobiografija 100 hrvatskih pisaca 19. i 20. stoljeća čime je usustavio jednu specifičnu književnu praksu. Javnost je njegov projekt dočekala kao jedinstveni znanstveni i izdavački pothvat (M. Jurišić) monumentalnih dimenzija (B. Donat), koji uspostavlja korpus hrvatske autobiografije (A. Zlatar) i koji je izazvao buru u našim spisateljskim redovima (B. Džebić) te bio neko vrijeme u vrhu čitanosti.

U međuvremenu autobiografska je literatura i u nas doživjela pravu eksploziju, autobiografsko štivo u žiži je interesa najšire čitateljske publike, istraživača i nakladnika koji u sada već specijaliziranim nizovima objavljuju strane i domaće autore s njihovim životnim pričama. U takvoj situaciji autor se odlučio na novi korak, pa je pozvao hrvatske pisce da za njegov projekt dopišu raniju ili napišu novu autobiografiju. Ohrabren reakcijama pisaca iz svih naraštaja autor je pristigle priloge složio u tri knjige pod jedinstvenim naslovom IZ PR(a)VE RUKE - Nove autobiografije hrvatskih pisaca. Riječ je o stotinjak priloga koji su kronološki složeni i komentirani te popraćeni imenskim kazalom. U prve dvije knjige su prilozi autora rođenih od 1920. do 1951., a na isti način bit će složene autobiografije treće knjige, koja će uskoro izići. Ovime se još jednom obogaćuje nacionalna autobiografska literatura te na jednome mjestu nudi atraktivno, važno i u mnogome provokativno štivo. Ono će sasvim sigurno nadživjeti svoje vrijeme i nalaziti put do publike uvijek željne priča iz prve, po mnogima - prave ruke.

 

AkademijaArt

DHK: nova knjiga Vinka Brešića Iz pr(a)ve ruke

1. ožujak 2015.

 

Vinko Brešić

Suvremeni pisci pišu svoje autobiografije

Iz Društva hrvatskih književnika pozivaju sve zainteresirane u svoje prostorije na Trgu bana Josipa Jelačića 7/I na tribinu Susreti u DHK u srijedu, 4. ožujka 2015. u 12 sati

Toga će se dana na Susretima u DHK-u održati predstavljanje nove knjige Vinka Brešića IZ PR(A)VE RUKE. Riječ je o projektu Nove autobiografije hrvatskih pisaca - Knjiga 2 u izdanju nakladničke kuće Alfa, Zagreb, 2014.

Riječ je o drugoj knjizi projekta za koji su suvremeni pisci napisali svoje biografije. Od njih stotinjak u prvoj su knjizi 2013. objavljene 33 autobiografije, a sada krajem 2014. još 31, i to ovih autora: Mate Maras, Pajo Kanižaj, Milan Rakovac, Drago Šaravanja, Milan Osmak, Stijepo Mijović Kočan, Ivo Runtić, Mirko Marjanović, Ljerka Schiffler, Esad Jogić, Ljudevit Bauer, Jozo Vrkić, Nevenka Nekić, Vinko Grubišić, Jasna Palčec /Ana Horvat/, Josip Stanić Stanios, Borben Vladović, Giga Gračan, Pavao Pavličić, Stjepan Hranjec, Franjo Plavšić, Branka Primorac, Tahir Mujičić, Stjepan Tomaš, Tomislav Marijan Bilosnić, Božidar Brezinščak Bagola, Milko Valent, Pero Kvesić, Predrag Raos, Neda Miranda Blažević i Božica Jelušić. Ovime se još jednom nudi atraktivno, važno i u mnogome provokativno štivo, koje će sasvim sigurno nadživjeti svoje vrijeme i nalaziti put do publike uvijek željne priča iz prve, po mnogima – prave ruke.

O knjizi Iz pr(a)ve ruke će u DHK-u u srijedu 4. ožujka govoriti urednik Božidar Petrač, zatim Darija Žilić, Ivo Runtić i autor, odabrane ulomke čitat će dramski glumac Joško Ševo, a voditeljica tribine bit će Lada Žigo.

(Na predstavljanju su čitani ulomci iz autobiografije Ane Horvat)

 

SLOBODNA DALMACIJA
objavljeno 27.5.2014.
IZ PRVE RUKE

Vinko Brešić: Očekivao sam od pisaca da me iznenade autobiografijama
Dr. Vinko Brešić: Druga knjiga autobiografija upravo je prelomljena, dok bi treća mogla u produkciju krajem ove ili početkom sljedeće godine Tomislav Krišto/CROPIX Profesor sa zagrebačke kroatistike dr. Vinko Brešić prije petnaest godina objavio je knjigu “Autobiografije hrvatskih pisaca”. U njoj je na tisuću stranica ukoričio autobiografske zapise hrvatskih klasika. Neki su pisali po narudžbi, drugi su imali spremne zapise, jedni su pisali na kapaljku, a drugi se razlijevali kao Sava. Iako se tada i potpisniku ovih redaka činilo da je knjiga prevelika, danas ipak uživa u zapisima u prvom licu. Dokaz uspješnosti je i to što knjige više nema u knjižarama, a Vinko Brešić je ponudio i novu knjigu autobiografija “Iz pr(a)ve ruke”. Neki su u njoj i pokazali što dobrog pisca dijeli od lošega, megalomana od pisca s mjerom... No, poznatost pisca često nije znak zanimljivosti autobiografije i knjiga donosi brojne zanimljive životne priče, često isprepletene i s politikom.

Prva Vesna Krmpotić
Profesore, nakon duge stanke ponovno ste se uhvatili autobiografija. Zašto?
- Budući da sam u međuvremenu pronašao još poneku autobiografiju, npr. Drage Gervaisa i Branimira Livadića, učinilo mi se da bi bilo dobro projekt nastaviti. Odlučio sam pozvati članove obaju naših književnih društava, većinu elektroničkom poštom, one bez e-maila staromodnim pismom, pa ako krene – dobro, ako ne
- nikome ništa! Prva se javila Vesna Krmpotić, i to je bio dobar znak. Uslijedilo je još desetak autobiografija, pa onda – kao biste vi na moru rekli – na refule…

Koliko je bilo odbijanja autora? Za koga vam je najviše žao što ga nema u knjizi?
- Ne računam li one koji su se jednostavno oglušili o moj poziv, izravnih odbijanja bilo je relativno malo. Riječ je o nekoliko njih koji su mi, poput Slobodana Novaka ili Irene Vrkljan, uljudno otpisali da nakon svega što su napisali ne vide potrebu da pišu još i autobiografiju te poželjeli sreću projektu. Oni drugi uglavnom su mi izražavali svoje rezerve u pogledu toga tipa štiva, ali je bilo i onih koji su znali zapitkivati koliko ću im to platiti, a koliko ću ja zaraditi i sl. Naravno, ima ih koje sam uistinu želio vidjeti u svojoj knjizi, ali ni za kim ne žalim, već s razumijevanjem i poštovanjem prihvaćam svačiju odluku. Pisci ionako pišu!

Pisci moraju bolje
Limitirate li pisce količinom teksta?
- Pristup autori biraju, ja im limitiram samo količinu teksta, i to je jedino pravilo koje za sve vrijedi, iako tu i tamo znam progledati kroz prste ili napraviti kompromis, ali uvijek uz autorovu suglasnost. Mnogi autori zapravo traže da ih uputim kako pisati o sebi, a najčešće to završi na poruci: Vaš život – Vaša priča! i napomeni da zapravo ja od njih očekujem da budem – iznenađen. Dakako, od pisca kao – kako bi to kazao Antun Šoljan – stručnjaka za izmišljanje očekuje se da to čini vještije i uvjerljivije od nekoga tko svoje životopise piše samo kada piše molbu za posao.

Književni kuloari govore da ste već pri kraju i nove knjige autobiografija? Dokle ćete ići?
- Projekt novih autobiografija nakladnički će se realizirati u tri knjige – sve tri kod Alfe, koja je s mnogo hrabrosti i razumijevanja projekt i prihvatila. Prva je izišla krajem prošle godine, druga sa sljedećih tridesetak autora upravo je prelomljena, dok bi treća mogla u produkciju najranije krajem ove ili početkom sljedeće godine. SINIŠA KEKEZ

GLAS KONCILA
objavljeno 1.3.2014.
kultura/knjiga
autobiografije književnika

U srijedu 5. veljače u dvorani Društva hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu predstavljena je prva knjiga »Iz pr(a)ve ruke - nove autobiografije hrvatskih pisaca« književnog povjesničara i sveučilišnog profesora Vinka Brešića.

Na početku je sve nazočne pozdravila Lada Žigo, voditeljica tribine DHK-a, a Božidar Petrač, predsjednik DHK-a i urednik nakladničke kuće »Alfa«, koja je izdala knjigu, govorio je o realizaciji cijelog projekta i suradnji s autorom. Knjigu je predstavila i Julijana Matanović koja je naglasila da pisac ima pravo na vlastito ja i da se, čitajući njegovu literaturu, shvaća i njegov život.

Na samome kraju nekoliko riječi nazočnima je uputio i sam autor Brešić govoreći da je teško pisati o sebi, ali da je autobiografija, bez obzira na sve poteškoće, i dalje najtraženije i najatraktivnije štivo. Odabrane ulomke iz knjige čitao je dramski glumac Joško Ševo.

Knjiga predstavlja i potvrđuje da je »književnopovijesno usustavljena jedna posebna književna praksa u kojoj se autobiografija shvaća u užem smislu, tj. kao žanr s kontinuitetom koji je podudaran s granicama novije, tj. postilirske književnosti« - kao se uz ostalo ističe u pogovoru.

Djelo, zamišljeno kao trodijelno, tj. u tri sveska, u prvom svesku na 487 stranica donosi 31 autobiografski prilog koji su kronološki složeni i komentirani te popraćeni imenskim kazalom. To su autobiografije autora rođenih od 1920. do 1938. te tvore oko trećinu djela, a na isti način bit će složene autobiografije u drugom i trećem svesku koji će uskoro izići. Neki su od pisaca čije su autobiografije objavljene u prvom svesku: Višnja Stahuljak, Julije Derossi, Ivan Golub, Nada Iveljić, Milan Mirić, Stanislav Marijanović, Arsen Dedić i drugi. U knjizi su navedeni i autori čije će biografije biti objavljene u sljedećoj knjizi.