U ovu antologiju uvršteni su svi pjesnici koji su svoje stihove čitali na samoborskim večerima ljubavne poezije posvećenim Vrazovoj Ljubici, njih 118, a svaki je pjesnik zastupljen jednom pjesmom. Navedene su i godine u kojima su sudjelovali na susretima.


Antologičari Ludwig Bauer i Lidija Dujić

ODJECI ĐULABIJA, antologija hrvatske ljubavne poezije, Pučko otvoreno učilište Samobor, Samobor 2009., (antologičara i urednika Ludwiga Bauera i Lidije Dujić), 160 stranica.

POZIVNICA za festival ljubavne poezije "Vrazova Ljubica" u Samoboru, 2010. godine.

O festivalu ljubavne lirike, Ljubičinom grobu i Prolazu hrvatskih pjesnika u Samoboru (HRTMagazin, 2016.)Ana Horvat - POEZIJA - emisija SAMOBORČEK, OTV, 1994., reportaža s festivala ljubavne lirike "Vrazova Ljubica" u Samoboru

NOĆ

što bismo
nas dvoje
tako sramotno
usamljenih
toliko oholo
prestrašenih
ove mokre noći
bez ijedne
zvijezde
da nije
izmišljen
govorUlomak iz predgovora antologiji Ludwiga Bauera i Lidije Dujić naslovljenoj: VRIJEME I NEVRIJEME LJUBAVNE POEZIJE:


(...) Pri susretima pjesnika intenzivira se dodir biti svijeta i čovjeka, intenzivira se plemenito traženje iskonskoga sklada. Na tragu onih koji su to činili prije nas, na tragu dragocjene pjesničke tradicije, na tragu legende o Vrazovoj ljubavi pretočenoj u stihove, u idiličnom Samoboru u kojemu je mnoga hrvatska i europska tradicija kod kuće, sastaju se pjesnici da bi se poklonili Vrazu i njegovoj Ljubici, da bi iskazali svoju odanost poeziji i ljubavi. Činimo to i zato da unesemo ljubavi u svijet kojem ljubavi nedostaje; zato da unesemo poeziju u ljubav, jer nema istinske ljubavi bez poezije. Činimo to zato da bismo iskazali povjerenje u ljepotu ustrojstva svijeta; da bismo povezali prošlost i budućnost, kako bismo pokušali sadašnjost i budućnost - sebi i drugima - učiniti humanijom, potpunijom i boljom....


Ulomak iz pogovora antologiji Jože Prudeusa pod naslovom: PRISJEČANJA (u povodu 20. obljetnice ljubavne priče):


(...) Sjećam se i prvog pjesničkog susreta u lipnju e godine. Tridesetak uglednih imena, hrvatskih poetesa i pjesnika. I mnoštvo Samoboraca svake dobi i svaki od njih s jednom ružom u ruci oko uređenoga Ljubičinog humka (...) Koji se grad u nas može time podičiti? I tako punih 20 godina. Sjećam se kako su se ozarila lica nazočnika kada je dr. Ivo Frangeš otkrio ploču "Prolaz hrvatskih pjesnika" (...) Na kraju sjećam se i onih koji nekih godina ovdje pročitaše zadnji svoj stih, otišavši prije nas među zvijezde iznad jablanova: Zvonimira Goloba, Nikole Milićevića, Dragutina Tadijanovaića (...)


Ulomak iz pogovora Nedjeljka Fabria pod naslovom: VRLO POŠTOVANA GOSPOĐICE JULIJANA CANTILLY:


(...) Želja nam je, vrlo poštovana gospođice, da na mjestu Vašeg trajnog počivališta obnovimo uspomenu na ljubav između Vas, kćerke jednog trgovca i siromaška pjesnika slovenskog i hrvatskog Stanka Vraza (...) Ta ni ljubav, kao ništa drugo na ovom božjem svijetu, nije nego jedino ono što ostane zapisano. (...)


Na "Vrazovoj Ljubici" u Samoboru 1997. godine, Ana Horvat čita ispred crkve Sv. Anastazije pjesmu "Noć" (iz zbirke ŠEŠIR S MAKOVIMA) koja je uvrštena u ovu antologiju.


Ana Horvat i Mirko Kovačević (antologičarka i urednik antologije hrvatske ljubavne lirike OBLIZUJUĆI SUZE), 2015. godine na festivalu "Vrazova Ljubica" u Samoboru gdje su čitali svoje pjesme.


Jedan od godišnjih zbornika čitanih pjesama na festivalu "Vrazova Ljubica" 1994.