U ovu antologiju uvršteni su svi pjesnici koji su svoje stihove čitali na samoborskim večerima ljubavne poezije posvećenim Vrazovoj Ljubici, njih 118, a svaki je pjesnik zastupljen jednom pjesmom. Navedene su i godine u kojima su sudjelovali na susretima.


Antologičari Ludwig Bauer i Lidija Dujić

ODJECI ĐULABIJA, antologija hrvatske ljubavne poezije, Pučko otvoreno učilište Samobor, Samobor 2009., (antologičara i urednika Ludwiga Bauera i Lidije Dujić), 160 stranica.

POZIVNICA za festival ljubavne poezije "Vrazova Ljubica" u Samoboru, 2010. godine.

O festivalu ljubavne lirike, Ljubičinom grobu i Prolazu hrvatskih pjesnika u Samoboru (HRTMagazin, 2016.)Ana Horvat - POEZIJA - emisija SAMOBORČEK, OTV, 1994., reportaža s festivala ljubavne lirike "Vrazova Ljubica" u Samoboru


U knjizi VIJENAC ODABRANIH Ljerke Car Matutinović (Biakova, Zagreb, 2013.) na str. 265, objavljen je njezin ogled o antologiji hrvatske ljubavne poezije ODJECI ĐULABIJA, pod naslovom "Fešta ljubavne poezije".

NOĆ

što bismo
nas dvoje
tako sramotno
usamljenih
toliko oholo
prestrašenih
ove mokre noći
bez ijedne
zvijezde
da nije
izmišljen
govorUlomak iz predgovora antologiji Ludwiga Bauera i Lidije Dujić naslovljenoj: VRIJEME I NEVRIJEME LJUBAVNE POEZIJE:


(...) Pri susretima pjesnika intenzivira se dodir biti svijeta i čovjeka, intenzivira se plemenito traženje iskonskoga sklada. Na tragu onih koji su to činili prije nas, na tragu dragocjene pjesničke tradicije, na tragu legende o Vrazovoj ljubavi pretočenoj u stihove, u idiličnom Samoboru u kojemu je mnoga hrvatska i europska tradicija kod kuće, sastaju se pjesnici da bi se poklonili Vrazu i njegovoj Ljubici, da bi iskazali svoju odanost poeziji i ljubavi. Činimo to i zato da unesemo ljubavi u svijet kojem ljubavi nedostaje; zato da unesemo poeziju u ljubav, jer nema istinske ljubavi bez poezije. Činimo to zato da bismo iskazali povjerenje u ljepotu ustrojstva svijeta; da bismo povezali prošlost i budućnost, kako bismo pokušali sadašnjost i budućnost - sebi i drugima - učiniti humanijom, potpunijom i boljom....


Ulomak iz pogovora antologiji Jože Prudeusa pod naslovom: PRISJEČANJA (u povodu 20. obljetnice ljubavne priče):


(...) Sjećam se i prvog pjesničkog susreta u lipnju e godine. Tridesetak uglednih imena, hrvatskih poetesa i pjesnika. I mnoštvo Samoboraca svake dobi i svaki od njih s jednom ružom u ruci oko uređenoga Ljubičinog humka (...) Koji se grad u nas može time podičiti? I tako punih 20 godina. Sjećam se kako su se ozarila lica nazočnika kada je dr. Ivo Frangeš otkrio ploču "Prolaz hrvatskih pjesnika" (...) Na kraju sjećam se i onih koji nekih godina ovdje pročitaše zadnji svoj stih, otišavši prije nas među zvijezde iznad jablanova: Zvonimira Goloba, Nikole Milićevića, Dragutina Tadijanovaića (...)


Ulomak iz pogovora Nedjeljka Fabria pod naslovom: VRLO POŠTOVANA GOSPOĐICE JULIJANA CANTILLY:


(...) Želja nam je, vrlo poštovana gospođice, da na mjestu Vašeg trajnog počivališta obnovimo uspomenu na ljubav između Vas, kćerke jednog trgovca i siromaška pjesnika slovenskog i hrvatskog Stanka Vraza (...) Ta ni ljubav, kao ništa drugo na ovom božjem svijetu, nije nego jedino ono što ostane zapisano. (...)


Na "Vrazovoj Ljubici" u Samoboru 1997. godine, Ana Horvat čita ispred crkve Sv. Anastazije pjesmu "Noć" (iz zbirke ŠEŠIR S MAKOVIMA) koja je uvrštena u ovu antologiju.


Ana Horvat i Mirko Kovačević (antologičarka i urednik antologije hrvatske ljubavne lirike OBLIZUJUĆI SUZE), 2015. godine na festivalu "Vrazova Ljubica" u Samoboru gdje su čitali svoje pjesme.


Jedan od godišnjih zbornika čitanih pjesama na festivalu "Vrazova Ljubica" 1994.